SİYASAL BİLİMLER FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ Akademisyeni Ogün’ün Yazısı, Jerusalem Post'ta Yayınlandı

GAÜ Akademisyeni Ogün’ün Yazısı, Jerusalem Post'ta Yayınlandı

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyasal Bilimler fakültesi Dekanı Doç. Dr. Mehmet Nesip Ogün’nün  “Threat of Foreign Terrorist Fighters and Turkey’s Efforts to Combat Them” isimli son yazısı, Dünya’ca ünlu ve prestijli, İsrail’in en çok satan gazetesinde yayinlandi.

 

Ogün’ün, Western Illniois Üniversitesi, Department of Homeland Security Direktörü Prof. Dean C. Alexander ile birlikte kaleme aldığı yazıda, İŞİD’e katılmak üzere Avrupa’nın çeşitli yerlerinden gelen ve yabancı terrörist savaşcılar olarak adlandırılan kişilerle ilgili derin bir analiz yapılırken, Türkiye’nin de konuyla ilgili uyguladığı stratejiler anlatılmaktadır.

 

Ogün yazısıyla ilgili yaptığı açıklamasında şunları söyledi;

 

“Mart 2016’da Brüksel Havaalanında terrörist saldırı gerçekleştiren, Belçika vatandaşı olan Ibrahim El Bakraoui, 2015 yazında Türkiye-Suriye sinirinda yabancı terörist savaşcı olarak yakalanarak Hollanda’ya sınır dışı edilmesiyle başlayan analiz, aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konuda ne kadar hassas olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye Cumhuriyet’inin, Amerika Birleşik Devletleriyle beraber eş başkanlığını yürüttüğü Terörle Mücadele Küresel Forumunu islevsel çalıştırması sonucu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2178 sayılı Yabancı Terörist Savaşçılar tavsiye kararını çıkartmıştır. Türkiye Cumhuriyeti yabancı terörist savaşcılar tehditini ve risklerini en az seviyeye indirmek suretiyle, iki aşamalı olarak adlandırılabilecek, Türkiye’ye giriş ve Türkiye’de Suriye ve Irak’a geçişi engellemek maksadıyla strateji geliştirmiştir. İnterpol’le işbirliği neticesinde  Türkiye’ye girişi yasaklanan kişi listesi oluşturulmuş ve havaalanları, limanlar ve otogarlarda da risk analiz birimleri oluşturularak bu kişilerin ülkeye girişi engellenmeye çalışılmıştır. Aynı şekilde, Suriye ve Irak’a geçişi engellemek maksadıyla da 900 km sınır komşuluğumuz olan Suriye hattında, “Suriye sınırı fiziksel güvenlik sistemi” kapsamında yapılacak 192 km’lik duvarın 93 km tamamlanmıştır. Bununla beraber, sınır devriye sayısı artırılmış, 376 km hendek kazılmış, 154 km dikenli tel çekilmiş, 422.630 metre boyunca her 50 metrede aydınlatma yerleştirilmiş ve 80 km toprak set yapılmıştır” dedi.

Yazinin orjinaline bu linkten ulasabilirsiniz:

http://www.jpost.com/Opinion/The-threat-of-foreign-terrorist-fighters-and-Turkeys-efforts-to-combat-them-453007