SİYASAL BİLİMLER FAKÜLTESİ

Haberler

GAÜ'DEN

GAÜ; "TOROS HOCA"SINI SONSUZLUĞA UĞURLADI

GAÜ; "TOROS HOCA"SINI SONSUZLUĞA UĞURLADI

GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aykut Toros için, Girne Kampüsü`nde Tören Yapıldı.

Geçtiğimiz hafta sonu geçirdiği kalp krizi sonrası yaşama veda eden,  Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aykut Toros için GAÜ Merkez Girne Kampüsü`nde bir tören düzenlendi.

Ebediyete intikal eden Prof. Dr. Aykut Toros için,  dün (10 Aralık Pazartesi )  Ankara`daki cenaze ve defin töreninin yapıldığı saatlerde  GAÜ Kampüsü`nde gerçekleştirilen veda töreninde,  akademisyen nitelikleri yanında,  kişilik özellikleri ile büyük sevgi ve saygı duyulan Prof. Dr. Toros; GAÜ Akademisyenleri, Çalışanları ve Öğrencileri`nin oluşturduğu kalabalık bir topluluk ile `fakültesinden`  son kez  çiçekler ile uğurlandı.

Rektör Prof. Dr. Kutsal Öztürk;

"Bir Beyefendinin Ebediyete Uğurlanışını Yaşamaktan Son Derece Üzgünüz"

Prof. Dr. Toros için gerçekleştirilen veda töreninde, Girne Amerikan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, "beyefendi" tanımının tüm özelliklerini üzerinde taşıyan çok değerli  bir akademisyenin kaybedilmesinden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.  Prof. Dr. Öztürk; " Herkes tarafından çok sevilen bir beyefendiydi.  Biz, `Hocamızın`  eksikliğini hissedeceğiz. Ama, O`nunla birlikte de yaşayacağız. O`nun, çok önem verdiği `Kıbrıs Masası’na ön ismini yerleştirerek,  adına bir araştırma merkezi  kuracağız. Dolayısıyla, Hocamız; bizler ile bir ömür boyu olacak. Onu, çok özleyeceğiz  ve hiç unutmayacağız. Ailesine sabır,  kendisine Allah’tan rahmet diliyorum." cümleleri ile seslendi.

Dr. Sadık Akyar;

"Toros, Her zaman sizinle birlikte…"

GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Adına söz alan Dr. Sadık Akyar ise, Üniversitenin ve fakültenin görünürlüğünün arttırılmasında  büyük rol oynayan ve bilgi birikimi çok geniş olan `Hocalarının`;  bir akademisyenin, bilim insanının; İnsanlığa hizmet anlamındaki misyon görevini, fazlası ve layıkıyla yerine getirmiş eşsiz bir tezahürü olduğunu vurguladı. Bu ortaya çıkma ve belirginlik durumunun; özellikle Merhum Aykut Toros`un Kıbrıs’a olan yüksek ilgi ve sevgisinde anlamlar kazandığını, ayrıca odasındaki "Kelam" adını verdiği beyaz tahtadaki  kalıcı akademik öngörülerin yanında,  edebi dizelerin varlığına da dikkat çeken Dr. Akyar; "Bu dizeler arasında,  Kıbrıs ve Ada`ya ilişkinlerin sayısı çok fazlaydı. Merhum Hocam; Oda penceresinden; bazı zaman dilimlerinde,  karşı kıyıyı ve Toros Dağları`nın göründüğü günleri çok sever, doğduğu Tarsus ile anılarını tazeler, hoş sohbeti ile dile getirirdi. Çok anlam yüklü, şu cümleyi eklemeden de edemezdi. `Toros, Her zaman sizinle birlikte…`

GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sadık Akyar konuşmasının sonunda; Prof. Dr.Aykut Toros`un insanlık için, `sayabilmenin`  ne kadar önemli olduğu ile ilgili öğretisini hatırlatarak, "Bu cümle, şu şekilde biterdi; `Sayılmak söz konusu ise ve bu, mutlaka saymak kadar gerekli, vazgeçilemezdir.` Dolayısıyla; O`nu anmak kadar, anlamak önemli olacaktır." dedi.

Fakülte ve bölüm ayırmaksızın öğrencilerine karşı gösterdiği empati ve ihtimam ile özel bir yer edinmiş, GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi Merhum Dekanı Prof. Dr. Aykut Toros`un ani vefatı nedeniyle düzenlenen törenin son konuşmaları, yine öğrencileri tarafından gerçekleştirildi.

Ulusal ve uluslararası öğrenciler adına; Hürrem Deniz Balkın ile Anastasi Carpineau, aslında öğretmene veda edebilmenin hiçbir şekilde mümkün olamayacağını, "Hocalarının" unutulmayacak mümtaz kişilik ve çok yüksek akademik niteliklerine vurgu yaptıkları konuşmalarında, öğretilerine ve varlığına sonsuz teşekkür dileklerini ilettiler.

Tören sonunda; GAÜ Rektörlüğü, Prof. Dr. Aykut Toros`un Ailesi`ne iletilmek üzere, fakültedeki odasında bir taziye defteri de açtı.

 

Prof. Dr. Aykut Toros Kimdir?

Aykut Toros, 1942 yılında Tarsus’ta doğmuş, orta eğitimini Tarsus Amerikan Koleji`nde tamamlamıştır. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Amme İdaresi Bölümü`nden mezun olduktan sonra  Hacettepe Nüfus Etütleri Enstitüsü`nde,  Nüfus Dinamiği Yüksek lisansı, Amerika’da Princeton Üniversitesi`nde de; Demografi- Sosyoloji Doktorası yapmıştır.

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü`nde akademik yaşantısını sürdürmüş ve oradan emekli olmuştur.  Sağlık Bakanlığı, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı,  Hazine Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nda bakan danışmanlığı yapmıştır. Ayrıca; İstanbul Büyükşehir Belediyesi İMP nin kuruluşunda görev almış ve çeşitli uluslararası seminerlere katılmıştır. Özellikle BM ve AB başta olmak üzere, bir çok ulusal ile uluslararası projede yer almıştır.

`Araştırma Metodolojisi, Demografi, Sosyoloji, Siyaset ve Kamu Yönetimi` alanlarında yayınları bulunmaktadır. Üç yıldan beri de, Girne Amerikan Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktaydı. Aykut Toros’un "Parlamenter Sistemler ve Başkanlık Sistemleri için Etkinlik Göstergeleri" İsimli Kitabı`nın ikinci baskısı da dekanlığı süresi içinde  yayınlanmıştır.

Prof. Dr. Aykut Toros; evli olup, iki oğlu vardır.